Aplicaţiile ozonoterapiei în medicina estetică

Dacă în ţările din Europa de vest ozonoterapia este cunoscută şi practicată de mai bine de 20 de ani cu rezultate foarte bune, în România ea a pătruns foarte recent. Privită iniţial cu scepticism datorită lipsei de informaţii ea începe să capete o amploare pe care cu greu o vom putea anticipa. Piaţa medicinei estetice are o creştere exponenţială şi este în căutarea de doi soluţii terapeutice, cu rezultate de durată, fără riscuri sau efecte secundare.

În ultimul timp accentul se pune pe două componente de bază: îmbunătăţirea aspectului fizic prin corectarea anumitor elemente care deranjează pacientul şi efectul general de întârziere a îmbătrânirii. În acest sens, ozonoterapia joacă un rol cheie prin efectele pe care le are în celulită, corecţia cicatricilor post intervenţie chirurgicală pentru lifting sau alte proceduri de corecţie, ameliorarea cicatricilor cheloide secundare unor operaţii chirurgicale obişnuite, riduri, vergeturi şi antiîmbătrânire.

Căi de administrare

Protocoalele practicate la momentul actual au ca principale căi de administrare autohemotransfuzia (ozonizarea unei cantităţi de sânge recoltată de la pacient care apoi se reintroduce în corp), injecţiile subcutanate şi intramusculare, băile cu ozon atât uscate (prin introducerea corpului într-un costum etanş în care se insuflă apoi oxigen amestecat cu ozon) sau umede prin cufundarea corpului într-o cadă cu apă în care s-a barbotat amestecul gazos ce conţine ozon.

În cosmetică rezultate bune au fost obţinute în cazul:

-ridurilor prin practicarea injectării subcutanate a unor cantităţi mici de amestec gazos compus din oxigen şi ozon

-reducerii aspectului de coajă de portocală a pielii prin practicarea băilor de ozon şi injectarea subcutanată a zonelor respective cu amestec oxigen ozon

-reducerii dimensiunilor formaţiunilor nodulare din ţesutul adipos al persoanelor afectate de celulită prin injectări subcutanate combinate cu autohemotransfuzii

-reducerii vizibile a ectaziilor venoase mai ales de la nivelul coapselor şi gambelor prin injectări subcutanate şi combinarea cu aplicaţii de produse de corp pe bază de ulei de măsline ozonizat

-rezultate bune în cazul patologiilor varicoase prin autohemotransfuzie, injectări subcutanate şi purtarea unor ciorapi elastici

-rezultate excelente în cazul infecţiilor cutanate cu fungi (în special Candida) şi a onicomicozelor (afectarea de către infecţia fungică a unghiilor).

Pentru chirurgii esteticieni, prevenirea unei cheloide este esenţială. În Europa de Vest nu puţine sunt cazurile în care unii chirurgi au pierdut procesele intentate de pacienţi care au dezvoltat cicatrici cheloide în urma intervenţiilor pentru diverse corecţii. Aplicarea ozonoterapiei postoperator limitează extrem de mult aceste situaţii neplăcute.

Pe lângă aceste rezultate putem remarca şi faptul că terapia cu ozon este un revigorant excelent al organismului care îmbunătăţeşte randamentul fizic şi psihic. Câţiva sportivi de performanţă au apelat la terapia cu ozon, în special autohemoterapia pentru a-şi îmbunătăţi capacitatea la efort, iar rezultatele sunt de luat în seamă.

Un alt aspect interesant ar fi faptul că autohemotransfuzia a dat rezultate bune în cazul persoanelor supraponderale care doreau să slăbească şi încercaseră în prealabil diverse diete fără succes. Terapia cu ozon este lipsită de efecte secundare, atâta timp cât este aplicată respectând cu stricteţe protocoalele terapeutice. De aceea ea este şi trebuie să fie practicată doar de către medici cu pregătire în acest sens.

Pentru consultatii si programari, sau chiar pentru o simpla informare ma puteti contacta pe email: constantinescu.razvan@gmail.com sau la telefon: 0765.483.425 sau ma puteti vizita la Centrul de oxigen-ozonoterapie din cadrul Policlinicii Vitan etaj 2, calea Dudesti 104-122, Sector 3 Bucuresti .

Dr. Răsvan Constantinescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu